Αγαπητοί μας φίλοι,

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα μας. Ελπίζουμε η παραμονή σας κοντά μας να είναι για σας εποικοδομητική εμπειρία.

Προσπαθούμε με διαρκή επαφή μαζί σας να σας ενημερώνουμε για διάφορα ρομποτικα θέματα ποιότητας που ενδεχομένως να σας ενδιαφέρουν.

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Αγαπητοί μας φίλοι,

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα μας. Ελπίζουμε η παραμονή σας κοντά μας να είναι για σας εποικοδομητική εμπειρία.

Προσπαθούμε με διαρκή επαφή μαζί σας να σας ενημερώνουμε για διάφορα ρομποτικα θέματα ποιότητας που ενδεχομένως να σας ενδιαφέρουν.

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια.

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Καλως ηρθατε στην κοινοτητα μας,για οποιαδηποτε απορια στειλετε e-mail στο info@batteryworld.gr

    Τι είναι ο ραδιοερασιτεχνισμός;

    matrix
    matrix
    robot


    Αριθμός μηνυμάτων : 222
    Ημερομηνία εγγραφής : 17/01/2010
    Ηλικία : 50
    Τόπος : θεσσαλονικη

    Τι είναι ο ραδιοερασιτεχνισμός;  Empty Τι είναι ο ραδιοερασιτεχνισμός;

    Δημοσίευση  matrix Τρι Αυγ 03, 2010 10:20 pm

    Ο Ραδιοερασιτεχνισμός είναι κοινωνικό χόμπυ με ανθρώπινη πλευρά γιατί βασίζεται στην επικοινωνία.

    Συνδυάζει την επιστημονική ερευνά και τον πειραματισμό στις Ραδιοεπικοινωνίες και την κοινωνική προσφορά. Ο Ραδιοερασιτέχνης αυτό που κάνει το κάνει μόνο επειδή το αγαπάει και τον ευχαριστεί. Ο Ραδιοερασιτέχνης δεν έχει “επαγγελματικά μυστικά.” Δεν έχει λόγους να κρύψει τις γνώσεις, τα ευρήματα και τα επιτεύγματα του και τα διαδίδει πρόθυμα στους συναδέλφους του.

    Ο Ραδιοερασιτεχνισμός ξεκίνησε περίπου το 1908 μετά από τα επιτεύγματα του Guglielmo Marconi. Ο Guglielmo Marconi ήταν Ιταλός φυσικός και εφευρέτης. Ο Μαρκόνι θεωρείται ο θεμελιωτής των επικοινωνιών με χρήση ραδιοκυμάτων. Γεννημένος στην Μπολόνια της Ιταλίας, σπούδασε στο τεχνολογικό ινστιτούτο του Λιβόρνο και άρχισε να πειραματίζεται στην κατασκευή μίας συσκευής που θα μετέτρεπε τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα σε ηλεκτρική ενέργεια.
    Έτσι, επτά μόλις χρόνια μετά την ανακάλυψη των ραδιοκυμάτων από τον Χάινριχ Χερτζ, καταφέρνει τα πρώτα επιτυχή πειράματά του στην ασύρματη τηλεγραφία που έγιναν στην Μπολόνια το 1895, και το 1899 δημιούργησε έναν ασύρματο σταθμό στη Λα Σπέτσια, και σχημάτισε την εταιρεία τηλεγράφων Marconi στο Λονδίνο. Το 1898 εξέπεμψε σήματα πέρα από τη Θάλασσα της Μάγχης, και το 1901 πέρα από τον Ατλαντικό. Αργότερα ανέπτυξε τον ραδιο-εξοπλισμό βραχέων κυμάτων και καθιέρωσε ένα παγκόσμιο δίκτυο ραδιο-τηλεγράφων για τη βρετανική κυβέρνηση. Μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ το 1909 για τη φυσική. Η πρώτη αναμετάδοση φωνής πραγματοποιήθηκε το 1906 μετά από την επινόηση της τεχνικής της διαμόρφωσης από τον Καναδό μηχανικό Ρέτζιναλντ Φέσεντεν (1866-1932).

    Ο Ραδιοερασιτεχνισμός είναι ένα ευχάριστο και ενδιαφέρον hobby. Βασίζεται στην έρευνα, στην επικοινωνία μέσω του ασυρμάτου με άλλους ραδιοερασιτέχνες γνωστούς ή μη σε όλο τον πλανήτη. Οι Ραδιοερασιτέχνες από διάφορα κράτη επικοινωνούν μεταξύ τους με ανταλλαγή μηνυμάτων αναπτύσουν απλά ή τεχνικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η απ’ ευθείας αυτή προσωπική επικοινωνία αποτελεί σοβαρή δύναμη για την προαγωγή της θεωρίας των ραδιοερασιτεχνών.

    Οι Ραδιοερασιτέχνες δεν περιορίζονται μόνο στην ανταλλαγή απλών μηνυμάτων. Δεν είναι λίγες οι φορές που τους δίνεται η ευκαιρία να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο με ανθρωπιστικές πράξεις και να εξυπηρετήσουν, με δική τους πρωτοβουλία ή καλούμενοι από τις Αρχές, έκτακτες ανάγκες επικοινωνίας σε (Πυρκαγιές, Σεισμούς, Πλημμύρες, Θαλάσσια ή Χερσαία δυστυχήματα κλπ.) μέχρι να αποκατασταθούν κανονικές τηλεπικοινωνίες.

    Στην Ελλάδα ο όρος "Ραδιοερασιτέχνης" έχει συνδεθεί λανθασμένα με τους ραδιοπειρατές ραδιοφωνικής μπάντας της δεκαετίας του '80. Οι επικοινωνίες του ραδιοερασιτέχνη γίνονται μέσω ασυρματικών συσκευών και πάντα έχει την επίσημη άδεια της πολιτείας για την κατοχή και λειτουργία αυτών."

    Οι ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούν παγκοσμίως για τις επικοινωνίες τους:

    1. Τα βραχέα κύματα (HF) για επαφές με όλο τον κόσμο
    2. Τα υπερβραχέα κύματα (VHF-UHF) για κοντινές αποστάσεις αλλά και με περιοχές εκτός χώρας με εκμετάλλευση της τροποσφαιρικής διάδοσης, σποραδικού Ε, δι-ισημερινή διάδοση, ανάκλαση στη Σελήνη και ανάκλαση από τον ιονισμό της ατμόσφαιρας που δημιουργείται από βροχές μετεωριτών.
    3. Τα σήματα MORSE (CW), το ραδιοτηλέτυπο (RTTY) τηλεόραση αργής σάρωσης (SSTV), γρήγορης σάρωσης (FSTV), τη φωνή (SSB, FM).
    4. Ψηφιακές επικοινωνίες όπως PACKET RADIO, AMTOR, PACTOR κ.λ.π
    5. Δορυφορικές επικοινωνίες
    6. Μικροκυματικές επικοινωνίες
    7. Με το APRS, (automatic position report system = σύστημα αυτόματης αναφοράς θέσεως = σύστημα ασυρμάτου με GPS), κάνουν γνωστή τη θέση των κινητών ή σταθερών σταθμών τους ανά πάσα στιγμή


    Όλα τα παραπάνω είδη επικοινωνιών πραγματοποιούνται πάντα μεσα στις ζώνες συχνοτήτων που έχουν δωθεί από τις αμόδιες αρχές για χρήση από ραδιοερασιτέχνες.

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ Απρ 26, 2024 8:31 pm