Αγαπητοί μας φίλοι,

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα μας. Ελπίζουμε η παραμονή σας κοντά μας να είναι για σας εποικοδομητική εμπειρία.

Προσπαθούμε με διαρκή επαφή μαζί σας να σας ενημερώνουμε για διάφορα ρομποτικα θέματα ποιότητας που ενδεχομένως να σας ενδιαφέρουν.

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια.
Καλως ηρθατε στην κοινοτητα μας,για οποιαδηποτε απορια στειλετε e-mail στο info@batteryworld.gr

Πως να φτιάξετε μόνοι σας τυπωμένα κυκλώματα

Μοιραστείτε
matrix
matrix
robot

Αριθμός μηνυμάτων : 222
Ημερομηνία εγγραφής : 17/01/2010
Ηλικία : 44
Τόπος : θεσσαλονικη

Πως να φτιάξετε μόνοι σας τυπωμένα κυκλώματα

Δημοσίευση  matrix Την / Το Σαβ Ιουν 12, 2010 10:48 am

Πριν ξεκινήσετε την διαδικασία για μια πλακέτα θα πρέπει να έχετε ολοκληρώσει την απαραίτητη προεργασία.

Τυπωμενο

* Το πρώτο και κυριότερο είναι να έχετε επιλέξει ένα κύκλωμα που θέλετε να τυπώσετε και να "βγάλετε" το τυπωμένο του φωτοτυπία πάνω σε 2 διαφάνειες (σε διαφανές πλαστική ζελατίνα και όχι σε ριζόχαρτο). Μετά θα πρέπει να κόψετε το τυπωμένο σχέδιο από τις δύο διαφάνειες και να τις τοποθετήσετε την μία πάνω στην άλλη ακριβώς. Θα πρέπει όλοι οι δρόμοι του τυπωμένου σχεδίου να "πέφτουν" ο ένας πάνω στον άλλον και τότε κολλάμε προσεκτικά τις άκρες των διαφανειών με σελοτέϊπ χωρίς να καλύψουμε μέρος του σχεδίου. (Αυτό το κάνουμε ώστε να μην περνάει εύκολα το φως της λάμπας από τα μαύρα κομμάτια του σχεδίου της διαφάνειας, γιατί αρκετά φωτοτυπικά δεν τυπώνουν πολύ έντονα το μαύρο χρώμα σε διαφάνειες, λόγω εξοικονόμησης μελανιού).
* Καταρχήν θα πρέπει να έχετε αγοράσει μία φωτοευαίσθητη πλακέτα στις διαστάσεις που επιθυμείτε.
Αυτή η πλακέτα είναι μία απλή πλακέτα επίστρωσης χαλκού με μία ιδιομορφία. Πάνω από τον χαλκό έχει μία ακόμη στρώση υλικού η οποία μόλις εκτεθεί στο φως καταστρέφεται. Την πλακέτα θα την αναγνωρίσετε από την αυτοκόλλητη ταινία, χρώματος μπλε ή μαύρο η οποία την προστατεύει από το φως.
* Επίσης θα πρέπει να έχετε αγοράσει ένα σακουλάκι νιτρική σόδα, την οποία, όπως αναγράφεται στο σακουλάκι, θα πρέπει να την αραιώσετε σε 1 λίτρο νερό μέσα σε ένα μπουκάλι.
* Ακόμα θα χρειαστείτε και ένα σακουλάκι τριχλωριούχου σιδήρου, ο οποίος συσκευάζεται σε ξηρά μπαλάκια. Αυτά θα πρέπει με ένα χωνί (από χαρτί ή χαρτόνι) να τα βάλετε μέσα σε ένα μπουκάλι με 1 λίτρο νερό και θα πρέπει να το ανακινήσετε πολύ καλά ώστε να διαλυθούν εντελώς όλες οι μπάλες.
* Τέλος θα χρειαστείτε ένα πλαστικό κουτί (από τα οικογενειακά παγωτά είναι μια χαρά), ένα πλαστικό κουταλάκι και ένα ζευγάρι γάντια μιας χρήσης.

Λαμπα αναμμενηΑφού έχετε φτιάξει τον θάλαμο υπεριώδους ακτινοβολίας, κλείνετε το πορτάκι και τον συνδέετε στην πρίζα για να ετοιμαστεί η λάμπα (θέλει μερικά λεπτά). Μόλις την ανάψετε το φως της λάμπας θα είναι κάπως κόκκινο και χαμηλό. Αφήνετε την λάμπα 4-5 λεπτά ώστε το φως της να γίνει πολύ έντονο λευκό!!

Αυτοκολλητη προστασια πλακεταςΌσο θα περιμένετε να ετοιμαστεί η λάμπα σβήνετε ή χαμηλώνετε τα φώτα του δωματίου (πρέπει να υπάρχει χαμηλός φωτισμός) και ετοιμάζετε την πλακέτα σας, την οποία την έχετε κόψει λίγο μεγαλύτερη από τις διαστάσεις του τυπωμένου κυκλώματος. Βγάζετε το προστατευτικό αυτοκόλλητο της πλακέτας αλλά δεν το πετάτε!!
Ανοίγετε το πορτάκι του θαλάμου και έχοντας το κεφάλι σας ψηλότερα απο την λάμπα για να μην σας "χτυπάει" το φως σηκώνετε ή βγάζετε το τζάμι. Τότε αφού έχετε βγάλει το αυτοκόλλητο από την πλακέτα βάζετε το "πακέτο των διαφανειών" πάνω της. Τώρα πλακέτα και διαφάνεια είναι ένα "σάντουιτς" και τα τοποθετείτε πάνω στο ενδιάμεσο ξύλο και από πάνω βάζουμε το τζάμι. Το τζάμι βοηθάει ώστε να "πατήσει" την διαφάνεια και να έχει πλήρη εφαρμογή πάνω στην πλακέτα. Όλη η παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να γίνει κάπως γρήγορα γιατί όσο η πλακέτα είναι άδικα εκτεθειμένη στο φως καταστρέφεται.
Σηκωνουμε το τζαμι και βαζουμε την πλακετα με την διαφανεια

Το αφηνουμε να "ψηθει"
Αφού κλείσετε το πορτάκι του θαλάμου αφήνετε την πλακέτα μέσα για 4 λεπτά. Ύστερα ανοίγετε το πορτάκι, κλείνετε τον διακόπτη ώστε να σβήσει η λάμπα και σηκώνετε το τζάμι για να βγάλετε έξω την πλακέτα και την διαφάνεια. Ο φωτισμός του χώρου θα πρέπει να είναι χαμηλός. Αφού βγάλετε την πλακέτα δεν θα δείτε κανένα σημάδι πάνω της. Μην πανικοβληθείτε!! Όλα είναι φυσιολογικά. Σκεπάστε την πάλι με την αυτοκόλλητη προστατευτική ταινία.

ΝΙτρικη σοδαΓια να συνεχίσετε βεβαιωθείτε οτι στην επιφάνεια που θα εργαστείτε δεν σας ενδιαφέρει αν θα λερώσετε. Το διάλυμα του τριχλωριούχου σιδήρου λερώνει και δεν καθαρίζεται από οποιαδήποτε επιφάνεια, ακόμα και από μάρμαρα. Απαραίτητο είναι να φορέσετε γάντια για την υπόλοιπη διαδικασία.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΕ ΚΑΜΙΑ περίπτωση μην ακουμπήσετε το διάλυμα με τα χέρια, ούτε και την πλακέτα αν πρώτα δεν την ξεπλύνετε με άφθονο νερό!!!
Ξεκινήστε ρίχνοντας στο πλαστικό κουτί λίγο νερό (ελάχιστο) και στην συνέχεια ρίξτε από το μπουκάλι με το διάλυμα της νιτρικής σόδας. Ρίξτε περίπου ένα εκατοστό ίσα ίσα για να σκεπάσει την πλακέτα και λίγο παραπάνω.Ριχνουμε σοδα

Βουτήξτε την πλακέτα μέσα και αφήστε την για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Μετά τα 20 δευτερόλεπτα αρχίστε να την ανακετεύετε με ένα πλαστικό κουταλάκι πολύ αργά! Πρέπει να ανακατεύετε το διάλυμα γύρω από την πλακέτα και με το κουτάλι να το ρίχνετε ελαφρά πάνω της. Τότε θα δείτε σιγά σιγά να εμφανίζεται το σχέδιο του τυπωμένου κυκλώματος. Η πλακέτα θα πρέπει να μείνει μέσα στο διάλυμα της σόδας για 3 λεπτά περίπου. Αυτό εξαρτάται από το αν φανούν όλοι οι δρόμοι της πλακέτας. Σημαντικός παράγοντας είναι η αραίωση που θα έχει το διάλυμα. Γι'αυτό τον λόγο ρίξατε λίγο νερό επιπλέον στο κουτί, ώστε να αραιώσετε το διάλυμα περισσότερο και να δρα πιο αργά. Το μυστικό σε αυτή τη διαδικασία είναι να εμφανιστεί η πλακέτα πολύ αργά! Γι'αυτό μην την ανακατέβετε συνεχώς. Ανακατέψτε ελαφρά κάθε 15 -20 δευτερόλεπτα, για 3-4 δευτερολεπτα.
Τριχλοριουχος σιδηρος
Αφού βγάλετε την πλακέτα από το διάλυμα της νιτρικής σόδας σειρά έχει το επόμενο διάλυμα. Αδειάστε το υγρό από το κουτί σε κάποιο κήπο ή υπόνομο. Ξεπλύντε ελαφρά το κουτί και ρίξτε μέσα το διάλυμα από τον τριχλωριούχο σίδηρο αφού ανακινήσετε πρώτα το μπουκάλι. Αν έχετε και δεύτερο πλαστικό κουτί ακόμα καλύτερα. Ρίξτε υγρό περίπου 3 πόντους ώστε να καλυφθεί η πλακέτα και με το παραπάνω, και τώρα ξεκινάτε δουλειά...

Τώρα αρχίζει η χρονοβόρα διαδικασία. Συνήθως διαρκεί 30-90 λεπτά ανάλογα με την αραίωση του διαλύματος. Θα πρέπει να ανακατέβετε την πλακέτα πολύ συχνά εώς διαρκώς. Θα πρέπει να ανακατέβετε περιμετρικά από την πλακέτα για να μην "κάθεται" γύρω από την πλακέτα το διάλυμα αλλά να βρίσκεται διαρκώς σε επίδραση πάνω στην πλακέτα.
Οι κινήσεις που θα πρέπει να κάνετε:
-να ανακατέβετε περιμετρικά,
-να σηκώνετε την πλακέτα ώστε να "αναπνέει" (πολύ σημαντικό),
-να ρίχνετε πάνω της υγρό με το κουτάλι από την γύρω περιοχή του κουτιού και
-που και που να την τουμπάρετε μέσα στο κουτί για λίγο χρόνο.
Με αυτό τον τρόπο η πλακέτα θα αρχίσει να αποχαλκώνεται ομοιόμορφα και αρκετά γρήγορα. Όταν η διαδικασία της αποχάλκωσης ολοκληρωθεί βγάλτε την πλακέτα με κάποιο τρόπο ώστε να μην έρθετε σε επαφή και πλύντε την με άφθονο νερό. Βρέξτε την και σκουπίστε την πολλές φορές μέχρι να καθαρίσει εντελώς και να φύγει κάθε ίχνος διαλύματος. Στην συνέχεια ρίξτε τις οινόπνευμα και τρίψτε την καλά για να φύγει το υπόλοιπο φωτοευαίσθητο στρώμα και να φανεί ο χαλκός!!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το διάλυμα μετά την χρήση το πετάμε σε κήπο (ο τριχλωριούχος σίδηρος κάνει καλό στα φυτά) ή στην λεκάνη της τουαλέτας και τραβάμε το καζανάκι 2-3 φορές. Ποτέ σε νεροχύτη ή νιπτήρα. ΣΕ ΚΑΜΙΑ περίπτωση μην ακουμπήσετε το διάλυμα με τα χέρια, ούτε και την πλακέτα αν πρώτα δεν την ξεπλύνετε με άφθονο νερό!!!

Καλή επιτυχία!!!

©️ www.hlektronika.gr


_________________


Uploaded with ImageShack.us

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Πεμ Ιαν 24, 2019 12:48 pm