Αγαπητοί μας φίλοι,

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα μας. Ελπίζουμε η παραμονή σας κοντά μας να είναι για σας εποικοδομητική εμπειρία.

Προσπαθούμε με διαρκή επαφή μαζί σας να σας ενημερώνουμε για διάφορα ρομποτικα θέματα ποιότητας που ενδεχομένως να σας ενδιαφέρουν.

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια.
Καλως ηρθατε στην κοινοτητα μας,για οποιαδηποτε απορια στειλετε e-mail στο info@batteryworld.gr

Ολοκληρωμένο κύκλωμα

Μοιραστείτε
avatar
matrix
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 222
Ημερομηνία εγγραφής : 17/01/2010
Ηλικία : 44
Τόπος : θεσσαλονικη

Ολοκληρωμένο κύκλωμα

Δημοσίευση  matrix Την / Το Δευ Ιαν 25, 2010 10:33 pm

Στην ηλεκτρονική, ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα (αγγλική ονομασία Intergrated circuit ή IC, γνωστό και ως ψηφίδα πυριτίου, μικροτσίπ, τσιπ πυριτίου, τσιπ υπολογιστή και μικροτσίπ) είναι ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα σε σμίκρυνση (αποτελούμενο κυρίως από ημιαγώγιμα, καθώς και παθητικά στοιχεία) κατασκευασμένο στην επιφάνεια του λεπτού υποστρώματος ενός ημιαγώγιμου υλικού. Ολοκληρωμένα κυκλώματα χρησιμοποιούνται σχεδόν σε κάθε στοιχείο ηλεκτρονικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σήμερα και θεωρούνται επανάσταση στον τομέα της ηλεκτρονικής.

Ένα υβριδικό ολοκληρωμένο κύκλωμα είναι ένα ηλεκτρικό κύκλωμα σε σμίκρυνση που αποτελείται από μεμονωμένα ημιαγώγιμα και παθητικά στοιχεία, συνδεδεμένα σε ένα υπόστρωμα ή σε έναν πίνακα κυκλωμάτων.

α ολοκληρωμένα κυκλώματα έγινε δυνατό να κατασκευαστούν χάρη σε πειραματικές ανακαλύψεις που έδειξαν ότι τα ημιαγώγιμα στοιχεία μπορούσαν να εκτελούν τις λειτουργίες των λυχνίων κενού, καθώς και χάρη στην τεχνολογική πρόοδο στον τομέα της επεξεργασίας ημιαγώγιμων στοιχείων που έγινε στα μέσα του 20ού αιώνα. Η ολοκλήρωση (ενσωμάτωση) ενός μεγάλου αριθμού από μικροσκοπικά τρανζίστορ σε ένα λεπτό τσιπ αποτέλεσε μία πολύ σημαντική βελτίωση σε σχέση με χειροκίνητη συναρμολόγιση κυκλωμάτων με χρήση διακριτών ηλεκτρονικών στοιχείων. Η δυνατότητα μαζικής παραγωγής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, η αξιοπιστία που παρείχαν καθώς και η δυνατότητα προσθήκης περαιτέρω πολυπλοκότητας σε αυτά, συνέβαλαν στην ταχύτατη αντικατάσταση των λυχνιών κενού και των διακριτών κυκλωμάτων από αυτά.

Τα ολοκληρωμένων κυκλωμάτων έχουν δύο κύρια πλεονεκτήματα έναντι των διακριτών κυκλωμάτων: το κόστος και η απόδοση. Το κόστος είναι χαμηλό επειδή τα τσιπ, μαζί με όλα τα στοιχεία τους, τυπώνονται ενιαία σαν μία μονάδα με τη χρήση φωτολιθογραφίας, αντί να κατασκευάζεται το κάθε τρανζίστορ ξεχωριστά. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται πολύ λιγότερα υλικά για να κατασκευαστεί ένα κύκλωμα ως τσιπ, παρά ως διακριτό κύκλωμα. Η απόδοση είναι υψηλή αφού τα στοιχεία μεταστρέφονται γρήγορα και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα αντίστοιχα των διακριτών κυκλωμάτων, επειδή τα στοιχεία είναι μικρά και κοντά το ένα στο άλλο. Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2006, το εμβαδό ενός τσιπ κυμαίνεται από λίγα τετραγωνικά χιλιοστά (mm²) μέχρι περίπου 250 mm², με μέχρι και ένα εκατομμύριο τρανζίστορ ανα mm².

ΠΗΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Πεμ Δεκ 13, 2018 8:43 am