Αγαπητοί μας φίλοι,

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα μας. Ελπίζουμε η παραμονή σας κοντά μας να είναι για σας εποικοδομητική εμπειρία.

Προσπαθούμε με διαρκή επαφή μαζί σας να σας ενημερώνουμε για διάφορα ρομποτικα θέματα ποιότητας που ενδεχομένως να σας ενδιαφέρουν.

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια.
Καλως ηρθατε στην κοινοτητα μας,για οποιαδηποτε απορια στειλετε e-mail στο info@batteryworld.gr

17 Eπιτυχημένες τεχνικές παρεμβάσεις στον οικιακό τομέα

Μοιραστείτε
matrix
matrix
robot

Αριθμός μηνυμάτων : 222
Ημερομηνία εγγραφής : 17/01/2010
Ηλικία : 44
Τόπος : θεσσαλονικη

17 Eπιτυχημένες τεχνικές παρεμβάσεις στον οικιακό τομέα

Δημοσίευση  matrix Την / Το Παρ Ιουλ 23, 2010 12:39 am

1. Τα ψυγεία και οι καταψύκτες καταναλώνουν περίπου το 18% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών . Πρέπει να προσέχουμε πως τα χρησιμοποιούμε ρυθμίζοντας το ψυγείο στους 7οC και τον καταψύκτη στους -18οC. Προτιμούμε ψυγεία με υψηλή ενεργειακή απόδοση (βλ. ενεργειακή ετικέτα) και με χωριστές πόρτες για ψύξη και κατάψυξη. Δεν τοποθετούμε το ψυγείο κοντά σε πηγή θερμότητας (π.χ κουζίνα, καλοριφέρ) και φροντίζουμε να αερίζεται καλά η πλάτη του. Δεν βάζουμε στο ψυγείο ζεστά φαγητά, δεν ανοίγουμε συχνά την πόρτα του και δεν την κρατούμε ανοιχτή για πολλή ώρα. Ελέγχουμε το λάστιχο της πόρτας και κάνουμε συχνά απόψυξη.

2. Περιοδική συντήρηση λεβήτων και καυστήρων και μέτρηση του εσωτερικού βαθμού απόδοσης καύσης.

3. Εγκατάσταση θερμοστατών, που επιτρέπουν τη συνεχή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης, αντί της διακοπτόμενης λειτουργίας του λέβητα, που αντενδείκνυται. Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 20οC. Για κάθε βαθμό μείωσης (το χειμώνα) ή αύξησης (το καλοκαίρι) του θερμοστάτη επιτυγχάνεται 7-10% εξοικονόμηση ενέργειας.

4. Σωστή διάταξη και θέση των θερμαντικών σωμάτων (πχ. κάτω από παράθυρα), με τοποθέτηση θερμομονωτικών πλακών στη ράχη τους, ώστε να μειώνονται οι απώλειες από την υπερθέρμανση των τοίχων.

5. Το καλοκαίρι δροσίζουμε τους εσωτερικούς χώρους με αερισμό, κατά προτίμηση τις νυχτερινές ώρες. Οι τέντες ή οι περσίδες πρέπει να είναι κατεβασμένες κυρίως σε νότιο και δυτικό προσανατολισμό.

6. Το καλοκαίρι, οι ανεμιστήρες οροφής μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε άνετα μέχρι τους 30 οC και είναι ιδιαίτερα οικονομικοί (αναδεύουν απλά τον αέρα) και υγιεινοί.

7. Επιλογή ντους αντί για μπάνιο σε μπανιέρα.

8. Η θέρμανση νερού χρήσης με ηλεκτρικό θερμοσίφωνα είναι πολύ ενεργοβόρα. Επιλέγουμε την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα ή μπόϊλερ με εναλλάκτη στο λεβητοστάσιο, που ζεσταίνεται από τον λέβητα (πετρελαίου ή φυσικού αερίου).

9. Αν επιμείνουμε στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, μειώνουμε την θερμοκρασία του θερμοστάτη στους 50οC και εγκαθιστούμε περισσοτέρους του ενός θερμοσίφωνες ώστε να αποφύγουμε την κατασκευή ενός εκτεταμένου και συχνά ελλιπώς μονωμένου, δικτύου διανομής ζεστού νερού που τροφοδοτεί κουζίνα, μπάνια, κλπ.

10. Οι κουζίνες φυσικού αερίου ή υγραερίου καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

11. Όταν το φαγητό «πάρει βράση», χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε απλά να συντηρείται ο βρασμός. Ο βρασμός, είναι σπατάλη ενέργειας γιατί, έτσι κι’ αλλιώς, η θερμοκρασία του νερού παραμένει στους 100oC.

12. Οι φούρνοι αέρα -λόγω του ανεμιστήρα- έχουν καλύτερη απόδοση στην μεταφορά της θερμότητα. Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου την ώρα που ψήνει. Δεν τον χρησιμοποιούμε για να ζεστάνουμε μικρή ποσότητα.

13. Γενικά, επιλέγουμε συσκευές (ψυγείο, καταψύκτη, πλυντήρια, κλιματιστικά κλπ) με υψηλή ενεργειακή απόδοση (ενεργειακή κατηγορία Α++,Α+,Α).

14. Κάνουμε συντήρηση των κλιματιστικών κάθε 2-3 χρόνια, περιλαμβανομένης και της εξωτερικής μονάδας. Eλέγχουμε επίσης και το συνημ α (κατανάλωση αέργου ισχύος).

15. Αντικαθιστούμε τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες φθορισμού ή με σύγχρονους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης που προσφέρουν 10-15 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και 80% λιγότερη κατανάλωση.

16. Προτιμούμε το φυσικό φωτισμό, όπου είναι εφικτό, και ανοιχτούς χρωματισμούς στους τοίχους που δεν απορροφούν τη φωτεινή ακτινοβολία.

17. Κλείνουμε τις συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (ON/OFF) και όχι από το τηλεχειριστήριο (Stand-by). Για μεγαλύτερη ευκολία, συνδέουμε όλες τις συσκευές σε πολύπριζο με διακόπτη ώστε με μία κίνηση να κλείνουμε μαζί τηλεοράσεις, υπολογιστές, στερεοφωνικά, κλπ. Όταν οι συσκευές είναι Standby, καταναλώνουν 10% περίπου της ονομαστικής τους κατανάλωσης.


_________________


Uploaded with ImageShack.us

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Πεμ Ιαν 24, 2019 1:03 pm